Kurs dietetyki ze znajomością zdrowego stylu życia

DLA KOGO KURS JEST PRZEZNACZONY?

Szkolenie przygotowuje Uczestnika/czkę pod względem praktycznym i teoretycznym z zakresu dietetyki i odchudzania, a także umożliwia (w cenie kursu) uzyskanie kwalifikacji i certyfikatu pozwalających na wykonywanie zawodu.

JAKI JEST CZAS TRWANIA KURSU?

30 godzin

JAKI JEST CZAS TRWANIA KURSU?

Szkolenie może zostać przeprowadzone w trybach: stacjonarnym wieczorowym/dziennym; e-learningowym; hybrydowym (połączeniu trybu stacjonarnego i e-learningowego). Tryb kursu dostosowany jest do programu szkolenia i potrzeb Uczestnika.

SYLABUS

  • Biologia i anatomia człowieka:
    • układ hormonalny,
    • układ pokarmowy,
    • układ wewnętrzny,
    • powłoki (skóra, paznokcie, włosy),
  • Zasady racjonalnego odżywiania:
    • bilans energetyczny organizmu,
    • wartość energetyczna pożywienia,
    • rola składników pokarmowych,
    • białka,
    • tłuszcze,
    • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
    • cholesterol,
    • węglowodany,
    • błonnik pokarmowy,
    • składniki mineralne,
    • równowaga kwasowo-zasadowa,
    • bilans wodny,
    • witaminy,
    • składniki nieodżywcze,
    • zasady racjonalnego żywienia,
    • zalecenia żywieniowe Bergera 6U+U,
    • piramida żywienia,
    • normy żywienia,
    • tabele składu i wartości odżywczej żywności.
  • Planowanie diety lekkostrawnej
    • cele i założenia diety lekkostrawnej,
    • dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej,
    • zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych,
    • planowanie i modyfikacja diety lekkostrawnej,
    • jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów.
  • Planowanie diety odchudzającej
    • analiza masy ciała,
    • BMI,
    • przyczyny otyłości,
    • metody leczenia otyłości,
    • źródła energii w diecie i metody ich ograniczania,
    • dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów,
    • indeks glikemiczny i jego zastosowanie,
    • popularne diety odchudzające w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej,
    • dieta Dukana – dieta proteinowa,
    • ocena jadłospisów proponowanych przez „diety cud”.
  • Suplementacja diety
    • rola suplementów w diecie,
    • suplementacja diety w witaminy i składniki mineralne,
    • typy suplementów wspomagających odchudzanie.

CZY PO UKOŃCZENIU KURSU MOŻNA UZYSKAĆ CERTYFIKAT? 

Tak, możliwe jest uzyskanie certyfikatu EVCC.

JAK MOGĘ ZAPISAĆ SIĘ NA SZKOLENIE?

Więcej informacji i formularz zgłoszeniowy znajduje się na stronie portal.szkolen.pl.